فهرست مطالب

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1394)

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن رضا یوسف وند، یعقوب احمدی، علیرضا محسنی تبریزی، اصغر ابوالحسنی، حسین محبوبی منش صفحات 1-34
    روند رو به ازدیاد جرایم خشونت آمیز در ایران موجب رواج نگرانی های عمومی در مورد ناامنی افراد و دارایی های آنان و نظم و ثبات اقتصادی و اجتماعی جامعه شده است. عوامل مختلفی هم در سطح خرد و هم در سطح کلان میتواند باعث افزایش این جرایم شود. یکی از مهمترین عوامل سطح کلان که در پژوهشها کمتر به آن توجه شده است، اثر نابرابری های بین استانی بر جرایم همراه با خشونت است. در این راستا، پژوهش حاضر با توجه به سطوح مختلف توسعه در بین استان های ایران و نابرابری های موجود بین آنها به دنبال پاسخ به این پرسش است که آیا می توان رابطه جرایم خشونت آمیز (قتل، ضرب و جرح، سرقت و...) در بین استانهای ایران را با توجه به نابرابری موجود در بین آنها تبیین کرد. برای این منظور در این پژوهش، داده ها به شیوه تحلیل ثانویه و با استفاده از آمارهای موجود در مرکز آمار ایران، نیروی انتظامی و دیگر سازمانها به تفکیک حیطه فعالیتشان و با کمک نرم افزار SPSS و معادلات ساختاری pls تجزیه و تحلیل شدند. نتایج و یافته های پژوهش نشان میدهد که متغیرهای بیکاری (361/ 0-)، کاهش خدمات بهداشتی (515/ 0)، برابری اقتصادی (364/ 0)، رشد صنعتی (416/ 0) و نابرابری (525/ 0) با متغیر سرقت رابطه همبستگی داشته اند. اما در مورد نرخ قتل تنها متغیر نابرابری (469/ 0) رابطه معنی داری داشته است. همچنین متغیر ضرب و جرح فقط با متغیر نابرابری اقتصادی (415/ 0) همبستگی داشته است. درنهایت مجموع متغیرهای مستقل پژوهش توانسته اند 41/ 0 از تغییرات متغیر وابسته جرایم خشونت آمیز (ضرب و جرح، سرقت، قتل) را در بین استان های ایران تبیین نمایند.
    کلیدواژگان: جرم، خشونت، قتل، ضرب و جرح، سرقت توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی
  • محمد قاسمی، علی اصغر محکی، محمد قصری، تهمینه شاوردی صفحات 35-62
    مسئله جرم و مصادیق آن یکی از پدیده های مهم اجتماعی است که امروزه در تمام بحران های دنیا سایه سهمگینی انداخته است. درواقع می توان گفت که هم اکنون جرم به منزله سرمنشا تمام هرج و مرج ها و بحران هاست. شکی نیست که در عصر فناوری و ارتباطات، پلیس در هیچ جامعه ای به تنهایی قادر به کنترل و پیشگیری از جرم نیست مگر آنکه مشارکت مردمی را به کمک بطلبد و مشارکت مردمی نیز جامعه عمل نخواهد پوشید مگر از راه آگاه سازی از طریق رسانه ها به ویژه تلویزیون که در دسترس عموم خانواده ها می باشد. دیدگاه مهم مطرح شده درباره موضوع پیشگفته، این است که تصاویر اجتماعی- که معمولا توسط رسانه های پربیننده و از طریق اثر بازنمایی صحنه جرم تعریف، تحسین یا توجیه می شوند- بر دست اندرکاران عدالت کیفری (پلیس، ماموران اصلاح و تربیت، دادستان ها، و قضات) تاثیر گذاشته و آنها را با خود همراه می سازند. هدف مقاله، شناسایی و بررسی نظریه های ارتباطی و جرم شناسی درخصوص استفاده از رسانه ها به ویژه تلویزیون و نقش آن در جرمزایی یا جرم زدایی در بین مخاطبان و ارائه راهکارهای لازم درباره جرم زایی است.روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، اسنادی و به صورت کیفی می باشد. نتایج حاکی از آن است که تحقیقات انجام شده درباره رابطه خشونت رسانه ای و پرخاشگری اجتماعی در آغاز بر دو فرضیه رقیب تخلیه هیجانی و تحریک کنندگی متمرکز بوده است اما در ادامه به اعتقاد پژوهشگران افراد تحت تاثیر عوامل فردی (جسمی یا روانی)، عوامل مستعد (آثار ارث)، عوامل آماده کننده (الکلیسم) و عوامل ایجاد و عملی کننده (محیط) یا عواملی که نقش تعیین کننده دارند به سمت ارتکاب جرم کشانده می شوند؛ این امر که یک عامل به تنهایی و صددرصد در وقوع جرم نقش داشته باشد، نادر است بلکه بر اثر جمع-شدن عوامل مختلف فردی و جمعی بزه به وقوع می پیوندد.
    کلیدواژگان: نظریه های ارتباطی، رسانه، تلویزیون، جرم زدایی، جرم زایی
  • برزو فرهی بوزنجانی، محمد سهرابی، غلامحسین حق جو صفحات 63-102
    تعریف جامعی از فرهنگ و فرهنگ سازمانی وجود ندارد اما در الگوهای نظریه پردازان حوزه فرهنگ سازمانی، می توان ابعاد و مولفه های مشابه را شناسایی کرد. پژوهش حاضر سعی دارد تا با ترکیبی از الگوهای سهلایه فرهنگ سازمانی شاین (1992) و انواع فرهنگ سازمانی دنیسون (1996)، به تبیین فرهنگ سازمانی ناجا بپردازد. این پژوهش از حیث زمانی، مقطعی؛ از حیث هدف، کاربردی و از حیث روش، توصیفی بوده و از نظر روش های جمع آوری داده ها، ترکیبی است. ابزار پژوهش پرسشنامه بوده که در میان 650 نفر از کارکنان ناجا توزیع شده است.
    با توجه به نتایج به دست آمده، طرز تلقی بر این است که از میان چهار بعد فرهنگ سازمانی شامل فرهنگ ماموریتی، دیوانسالاری (بوروکراتیک)، انسانگرایی و انطباق پذیری بر اساس الگوی دنیسون، ناجا برای بعد فرهنگ بوروکراتیک نسبت به بعد انسانگرایی وزن بیشتری قایل است درصورتیکه در دستیابی به تحقق چشم انداز ناجا، ابعاد ارزشهای فرهنگی و بعد انسانی، تاکیدات بیشتری شده است. بنابراین در پیشنهادهای پژوهش، به ابعاد ارزشهای فرهنگی و انسانی توجه بیشتری شده و ناجا باید در این زمینه، به سمت اقدامات آموزشی، پژوهشی و اجرایی در حوزه های ساختاری و رفتاری در سازمان و کارکنان، رهنمون شود.
    کلیدواژگان: مظاهر فرهنگی، ارزش های فرهنگی، مفروضات فرهنگی، فرهنگ ماموریتی، فرهنگ انطباق پذیری، فرهنگ انسان گرایی و فرهنگ بوروکراتیک
  • هدایت سیاح البرزی، سید رضاصالحی صفحات 103-118
    این مقاله به بررسی تاثیر طرح ارتقاء امنیت اجتماعی ناجا بر ابعاد امنیت اجتماعی از منظر کارشناسان ناجا میپردازد. این پژوهش از نظر روش توصیفی و از حیث هدف از نوع کاربردی است. جامعه آماری پژوهش حاضر، تمام کارشناسان دانشگاه علوم انتظامی م یباشد که از میان آنها 400 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده است. در این پژوهش از روش نمونه-گیری طبقه ای و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. پس از جمعآوری داده ها با توجه به پرسشهای پژوهش، برای تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از آزمون های T تکنمونهای و آزمون فریدمن استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین بهدستآمده از پاسخهای پاسخگویان در مورد تاثیر طرح ارتقاء امنیت اجتماعی بر امنیت اخلاقی، امنیت فرهنگی و امنیت خانوادگی کمتر از حد متوسط بوده است. این در حالی است که تاثیر طرح ارتقاء امنیت اجتماعی بر امنیت عمومی، مالی و جانی تنها در سطح متوسط است. همچنین نتایج آزمون فریدمن حاکی از آن است که بین میانگین رتبه ای تاثیر طرح ارتقاء امنیت اجتماعی بر مولفه های پرسشنامه تفاوت معناداری وجود دارد. درواقع می توان گفت طرح ارتقاء امنیت اجتماعی بیشترین تاثیر را بر امنیت جانی و کمترین تاثیر را بر امنیت خانوادگی و امنیت فرهنگی داشته است. با توجه به نتایج پژوهش، شایسته است طرح ارتقاء امنیت اجتماعی بازنگری شده و نواقص احتمالی آن به منظور افزایش اثربخشی طرح برطرف شود.
    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، امنیت جانی، امنیت مالی، امنیت فرهنگی، امنیت خانوادگی، امنیت اخلاقی، امنیت عمومی
  • محمد اقدسی، جواد حسین پور صفحات 119-148
    یکی از اصلی ترین پایه های توسعه در جوامع، ایجاد امنیت است که بخشی مهمی از این ماموریت (تولید امنیت) به پلیس واگذار شده است. از طرفی یکی از راهبردهای توسعه امنیت، شناسایی الگوهای جرم به منظور پیشگیری از وقوع جرم و کشف جرائم است. جرم، ناهنجاری اجتماعی است، به طوری که جوامع هزینه های زیادی را به انحاء مختلف برای آن می-پردازند. برای شناسایی الگوهای جرم و کشف جرائم از ابزارهای مختلفی در حوزه مدیریت دانش و فناوری اطلاعات استفاده میشود. هدف از انجام این پژوهش، طراحی نظام مدیریت دانش بر اساس فن استدلال مبتنی بر مورد می باشد تا با توجه به تجارب گذشته (پرونده های ثبت شده در نظام پلیس) الف- مختصات مسئله جدید (پرونده جرم) را تبیین کند؛ ب- با توجه به مختصات مسئله جدید، روش هایی را که در گذشته برای حل مسئله به کار گرفته است را استخراج کند؛ ج- روش های حل مسئله را با توجه به مسئله جدید اولویت دهی کرده و به افسر پیشنهاد دهند و د- در صورت امکان با ترکیب برخی تجارب پیشین، روش بهینه را برای حل مسئله جدید به پلیس پیشنهاد دهد. در این مطالعه، طراحی محیطی مناسب بهمنظور پیشتیبانی هوشمندانه از دانش پلیسی در حوزه کشف جرم ارائه می شود که به افسرانی که درگیر فرایند کشف جرم هستند، با پیشنهاد راه حلهای مناسب کمک خواهد کرد. این پژوهش در دو فاز صورت گرفته است. در فاز اول با توجه به پرونده های موجود در پلیس آگاهی یک Case Base ایجاد شد که نقش بانک دانش را در نظام پیشنهادی دارد. سپس در فاز دوم، با توجه به بانک دانش ایجادشده، نحوه استخراج دانش از بانک مبتنی بر CBR تحلیل و طراحی شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مهندسی دانش، استدلال مبتنی بر مورد، کشف جرم
  • علی باباییان، حسین علیزاده، امین زارع صفحات 149-170
    مسئولیت اجتماعی، مجموعه وظایف و تعهداتی است که سازمان بایستی در راستای حفظ، مراقبت و کمک به جامعهای که در آن فعالیت میکند، انجام دهد. یکی از مهمترین مسئولیتهای سازمان های انتظامی، مسئولیت آنها در زمینه تامین امنیت جامعه است. شکوفایی اقتصادی جامعه، سرمایه گذاری، برنامه ریزی برای توسعه، پیشرفت و هرگونه فعالیتی که می تواند عاملی موثر برای بهبود اوضاع اقتصادی، اجتماعی و سایر ابعاد جامعه باشد، همه در سایه استقرار امنیت محقق می شود و در واقع امنیت از مهم ترین اهداف، منابع و ارزش های اصولی و پایدار جامعه است. این پژوهش از جهت هدف، کاربردی و از منظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل دو گروه می باشد. نخست، فرماندهان انتظامی استان قزوین است که با استفاده از فرمول های آماری مربوط تعداد 149 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، به عنوان نمونه آماری انتخاب و جامعه آماری دوم مربوط به مردم عادی استان قزوین بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، تعداد 374 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها، در دو بخش آمار توصیفی و آمار استنباطی از دو نرم افزار SPSS و SMARTPLS استفاده شد. بر اساس یافته های پژوهش حاضر، فرضیه اصلی پژوهش که اشاره به تاثیر ابعاد مسئولیت پذیری بر امنیت داشت، تایید شد. از میان پنج فرضیه دیگر چهار فرضیه تایید و یک فرضیه رد شد. بر این اساس چهار عامل مسئولیت پذیری اجتماعی شامل اجتماعی- دینی، فرهنگی، سیاسی و شغلی- سازمانی بر موضوع امنیت تاثیر داشته و نقش عامل شهروندی بر امنیت رد می شود. در انتها نیز رتبه بندی این ابعاد صورت گرفت که بر این اساس میتوان تاثیر ابعاد مسئولیت پذیری بر امنیت را از بیشترین بر کمترین به این صورت بیان کرد: اجتماعی- دینی، شغلی- سازمانی، فرهنگی و سیاسی.
    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، امنیت، عامل دینی، اجتماعی، عامل فرهنگی، عامل سیاسی، عامل شغلی، سازمانی
|
  • Hasan Reza Yosefvand, Yaghoub Ahmadi, Ali Reza Mohseni Tabrizi, Asghar Abolhasani, Hossein Mahbobimanesh Pages 1-34
    Social slits that exist between societies leads to different lots based on developing levels of societies in world size(developed, developing and undeveloped) and national size (enjoyed states, light enjoyed and less enjoyed).every of these societies and areas with regard to different index of development that have a specific level of development and have a specific paradigm of social lesion generally and violent crimes specifically. Based on this study with regard to different level of development between Iran's states and existing imparities between them we are searching to answer to this question that can we clear violent crimes (battery, robbery) between Iran states with regard to existing imparity between these states. For this purpose, in this study by secondary analyze way, by using from existing statistics in Iran center, Police center and other organization, we pay to analyze their act zone and by using from SPSS software, data were analyzed. The results shows that unemployment variables (-0.361,) decrease in health service (0.515), economic equality (0.36), industrial growth (0.416), imparity (0.525) have a correlation with robbery variable, but for murder variable only imparity variable have a meaningful relation, and also battery variable have correlation with economic equality. Finally, sum of dependent variable of study can Exploreing 0.41% of changes in dependent variables of violent crimes in Iran.
    Keywords: Crime, Violent, Murder, Battery, Robbery, Economic Development, Social Development
  • Mohammad Ghasemi, Ali Asghar Mahaki, Mohammad Ghasri, Tahmineh Shaverdi Pages 35-62
    The issue of crime and their instances are one of the most important social phenomena that has effected in all crises of the world. In fact, the crime is now as the source of all the chaos and crises. There is no doubt that in the age of technology and communication, the police in any society is not able to control and prevent crime unless the participation of people to seek help and public participation in society would not fulfill except through awareness through the media, particularly television, which are publicly available in society.The important view about the subject of the foregoing, is that the socio images usually affected on criminal justice authorities (such as police, correctional officers, prosecutors, and judges) and make couple with them. This socio images usually defined explained and praised by the most viewed media through the representation of crime scene. This paper aims to identify and evaluate the communication and criminology theories about the use of mass media, especially television and its role in creating or decriminalize the audience and offer necessary solutions in decriminalization. The research method is applied in goal, attributive and qualitative in research method. Results show that studies on the relationship between media violence and social aggression were focused on two hypotheses, competing and stimulation of emotional discharge at first, but then the researchers believe that people tends to offense crime by personal factors (physical or mental), risk factors (inherited effects), predisposing factors (alcoholism), causing and practical factors (the environment), or other factors that have a decisive role in the matter. The issue that one factor has fully involved in crime is rare, but crime has to be occurred in result of accumulation of individual and collective factors.
    Keywords: Communication Theories, Media, Television, Decriminalization, Criminalization
  • Borzu Farahi Bouzanjani, Mohammad Sohrabi, Gholam Hossein Haghjoo Pages 63-102
    There is no comprehensive definition of culture and organizational culture, but in the patterns of organizational culture that theoricians have proposed, can be identified dimensions and similar components. This study tries to combine three layers of patterns of organizational culture of Schein (1992) and Denison Organizational Cultures (1996), to explain the police's organizational culture. The research in terms of time, cross-sectional, in terms of the purpose, applicable and in terms of method, descriptive and its method of data collection, is combined. The research instrument was a questionnaire that was distributed among 650 employees of the police. According to the results, the the four dimensions of organizational culture, missionar, bureaucratic, humanism and adaptability culture on the pattern of Denison, police for the bureaucratic culture rather than humanism is given more weight if police in achieving the NAJA’s perspective, have been emphasized on the dimensions of cultural values and human dimension. So the research proposals, have more attention to the human dimension and cultural values, and the police should be in the field, to lead the educational, research and implementation activities in the areas of structural and organizational behavior.
    Keywords: Cultural Manifestations, Cultural Values, Cultural Assumptions, Missionary Culture, Adaptability Culture, Humanism Culture, Bureaucratic Culture
  • Hedayat Sayyah Alborzi, Seyyed Reza Salehi Pages 103-118
    This paper examines the effectiveness of Plan Promotion Societal Security of police on social security dimensions from the perspective of police experts. This research method is descriptive and functional. The statistical population is all of police university experts, of them 400 were selected as sample. In this study stratified sampling and researcher designed questionnaire have been used. After collecting the data, according to research questions, for the analysis of obtained data single sample t-test and Friedman test was used. The results showed that respondent's mean scores on the effectiveness of improving societal security program on moral security, cultural security and family security has been below average. However, the effectiveness of social security improving project on public, financial and life safety is only average. Friedman's test results also show that between rating mean of the effectiveness of improving Societal security program on questionnaire components there is a significant difference. In fact, social security improving project has the greatest impact on safety. The least effectiveness of improving societal security program has been on social security, family security and cultural security. Considering the results of this study, it is necessary to revise improving societal security program and the shortcomings resolved to enhance the effectiveness of the plan.
    Keywords: Societal Security, Safety, Financial Security, Cultural Security, Family Security, Morality, Public Security
  • Mohammad Aghdasi, Javad Hosseinpour Pages 119-148
    Security is one of the main pillars of development in societies that is entrusted an important part of the mission to the police. One of the strategies of security development, in order to prevent and detection of crime. Is Identify crime patterns. Crime is social disorder that communities pay a huge cost for it in different ways. To identify patterns of crime and detection of crime, use different tools in the field of knowledge management and information technology. The purpose of this study, designing knowledge management system based on case-based reasoning that according to past experience a) Explain the coordinates of the new criminal cases and; b) according to the coordinates of the new case, extraction methods that have been used in the past to solve the problem; c) According to the new case, prioritize the problem-solving methods and offer to officers and d) If possible, by combining some previous experience, offer to the police the optimal methods for solving new case.In this study, design environment to support cleverly the knowledge of the police in detecting crime with propose appropriate solutions which will help the officers who are involved in the process of detecting crime.
    Keywords: Knowledge Management, Knowledge Engineering, Case, Based Reasoning, Crime Detection
  • Ali Babaeian, Hossein Alizadeh, Amin Zare' Pages 149-170
    Social responsibility is set of duties and obligations that the organization should be to ensure, care and assistance to the community in which it operates. One of the most important responsibilities of law enforcement agencies, is the responsibility for providing security in society. Economic prosperity, investment, planning for development, progress and any activity that could be an important factor in improvement of economic, social conditions and other aspects of society, all in the shadow of the establishment of security can be obtainable and indeed, the security is one of the most important goals, essential resources and values in society. The research method is applied in goal, the applicable, and the method of data collection, descriptive. The study population consisted of two groups. First, Qazvin policecommanders who is using statistical formulas 149 people and simple random sampling, second sampled population was the ordinary people of Qazvin province using cluster sampling method, the number of 374 samples were selected. In analyzing the data, in two part of descriptive and inferential statistics, SPSS and SMARTPLS software were used. Based on the results of this study, the main hypothesis of the study, which refers to the impact of responsibility on security, is confirmed. Of the five other hypothesis, four hypothesis was confirmed and one hypothesis was rejected. On the basis, the four factors of social responsibility including social-religious, cultural, political and vocational- organizational have been impacted on security, and the role of citizenship security was rejected. Finally, the influence of responsibility aspects on security from most to least can be express in the following: social-religious, vocational- organizational, cultural and political.
    Keywords: Social Responsibility, Security, Social Religious Factors, Cultural Factor, Political Factors, Vocational, organizational Factors